Weekje vakantie in de Harz

Het Noord-Duitse middelgebergte de Harz is bij uitstek geschikt voor het maken van wandel- en fietstochten. De overweldigende natuur met weelderige bossen en grazige weiden tussen de diepe kloven en steile bergwanden, de dromerige blauwe stuwmeren en snelstromende rivieren, zorgt ervoor dat u steeds een wisselend landschap beleeft. Ooit stond de Harz voor mijnbouw en hekserij. De kompels zijn verdwenen, in tegenstelling tot de heksen, die zelfs hun naam gaven aan één van de mooiste Duitse wandelroutes: de Harzer Hexenstieg. Een groot deel van de Harz is beschermd natuurgebied waarin het genieten is voor buitenmensen. Bron: Harzgids.nl

Vrijdag 4 september 2020 een regenachtige dag vandaag, gewacht tot het wat droger is geworden, daarna nog een korte wandeling gemaakt naar de Achtermannshöhe, Een route van 7,5 km in de lichte regen, afgewisseld door soms iets meer regenval.

Donderdag 3 september 2020 zijn we eerst naar het grensmuseum gegaan in Sorge, daarna naar Stolberg en als laatste naar het Josephkreuz.

Grensmuseum in Sorge is een stukje ijzeren gordijn wat ze hier intact hebben gelaten. Er staat hier nog eens oude bewakingstoren en wat afrasteringen zoals dat in de tijd van de koude oorlog zo was. Daarna naar Stolberg gereden en een bakje koffie en taart genuttigd en daarna nog wat rond gewandeld voordat we naar het Josephkreuz zijn gereden.

Het Jozefkruis, is een toren in dubbele kruisvorm, naar een model van de Eiffeltoren, de 38 m hoge constructie weegt 125 ton en wordt bij elkaar gehouden door ongeveer 100.000 klinknagels.

Woensdag 2 september 2020 met de auto naar Schierke gereden en daar gestart met de wandeling naar de Brocken, met 1142 mtr. de hoogste berg van de Harz. De heenweg begon aardig met een breed pad, maar na 10 minuten waren het alleen maar grote stenen en wortels van bomen. Na 2 uur en 45 minuten waren we boven op de Brocken plateau. Op het plateau staat een hotel, een informatie voorziening en een weerstation. Het huidige weerstation dateert uit 1939. Bij een luchtaanval op 17 april 1945 werd het hotel door bommen verwoest. Van 1945 tot april 1947 was de berg bezet door Amerikaanse troepen. Daarna volgde de overname door het Rode Leger, daar het gebied tot de Sovjet-bezettingszone behoorde. Van 1948 tot 1959 is de Brocken vrij toegankelijk. Vanaf 1961 wordt de berg, die in het grensgebied van de DDR en de Bondsrepubliek Duitsland ligt,
tot militaire zone verklaard. De bergtop wordt omgebouwd tot een vesting en door het Sovjetleger en de Stasi voor bewakings- en spionagedoeleinden gebruikt. Met de Duitse Hereniging werden vanaf 1990 de militaire voorzieningen verwijderd. De Brocken kan sindsdien weer door iedereen bezocht worden.

Dinsdag 1 september 2020 zijn we naar Goslar gereden.

Goslar is een stad aan de noordrand van de Harz.
De Rammelsbergmijnen en de historische binnenstad van Goslar staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Eerst de Altstad bekeken met zijn marktplein en raadhuis, de Marktkerk, Marktbron met keizerlijke adelaar het Gildehuis Kaiserworth. En de tussen 1040 en 1050 gebouwde huidige keizerpalts in opdracht van keizer Hendrik III. Daarna zijn we de Rammelsbergmijnen geweest. De Rammelsbergmijnen liggen even buiten de stad Goslar.
De Rammelsberg is een berg van 636 meter hoog, en is onderdeel van het Harzgebergte. Op deze plek vond meer dan 1000 jaar lang onafgebroken mijnbouw plaats. Aanvankelijk was zilvererts het belangrijkste product, vervolgens verschoof dat naar koper en ten slotte lood. De mijnen zijn gesloten in 1988.

Vandaag maandag 31 augustus 2020 naar de Rappbode stausee gereden. Bij dit meer ligt de Rappbodetalsperre. Het stuwmeer stuwt de Rappbode met zijn 106 m hoge stuwdam, de grootste van Duitsland. De Rappbodetalsperre is met een volume van 109 miljoen m³, het grootste stuwmeer van de Harz.
En wordt gebruikt als drinkwaterreservoir van Duitsland. Parallel aan de stuw hangt de Titan-RT. De Titan-RT is 483 meter lang en heeft een 458,5 meter lange vrije overspanning en is daarmee de langste wandelhangbrug ter wereld. De hoogte is 100 meter boven het stuwmeer. Na een rondwandeling bij het meer, zijn we nog naar Wernigerode gereden, een stadje in de Oost Harz. Hier door de Altstadt gewandeld en een koffie en gebak genuttigd.

Zondagmorgen 30 augustus 2020 vertrokken voor een wandeling naar de Wurmberg. De Wurmberg is met een hoogte van 971 meter de tweede hoogste berg in de Harz. Bij de kabelbaan hebben we de route gekozen en zijn we begonnen naar de weg naar boven. Afwisselend onder de bomen en dan weer in open veld, veel ruimte is vrijgemaakt door het rooien van dode bomen. Op de top wat gedronken en via een stukje Kolonnenweg terug naar Braunlage. De Kolonnenweg maakt deel uit van de binnen-Duitse grensfaciliteiten van de voormalige DDR, kortweg genoemd het “Ijzeren gordijn”

Zaterdagmorgen 29 augustus 2020 vertrokken voor een weekje vakantie in de Harz in Duitsland. Rustige rit gehad zonder problemen en files. Om 13:30 in Braunlage aangekomen. Braunlage is onze uitvalsbasis voor de komende week. Sleutel opgehaald en auto leeggehaald, daarna nog even het dorp verkend en een pilsje gedronken.

Het toerisme in Braunlage is belangrijk voor de stad. Een groot aantal verblijfstoeristen en dagjesmensen bezoeken zowel in de zomer als winter de stad. Braunlage is het centrum van de Hoge Harz. De belangrijkste trekpleister is de Wurmberg. Wandelen is zomers de belangrijkste activiteit in de bossen en weiden rond de stad en in het nationaal park. De in Duitsland bekende lange afstandsroute “Harzer-Hexen-Stieg” loopt door Braunlage. Naast wandelen is fietsen sterk in opkomst, voor mountainbiken zijn er 60 routes van samen 1.800 kilometer.