Cultuur reis Peru en Incatrail naar Machu Picchu, Mollepata – Cruzpata – Soraypampa .

“It giet oan” zei Peter. Om zes uur vertrekken we met de bus naar Mollepata. Op dat tijdstip blijkt er al veel activiteit in Cuzco te zijn, er zijn al veel mensen op straat die bij stalletjes iets te eten of drinken (drankjes in alle denkbare kleuren) kopen, wachten op de bus, kinderen die voetballen, etc. Op het platteland (in een berggebied niet de juiste term) lopen veel kinderen in schooluniform welke vaak grote afstanden moeten afleggen. Af en toe rijdt een auto met kinderen tot aan in de kofferbak toe (wat in Nederland totaal ondenkbaar zou zijn). Onze bus stopt af en toe om proviand nodig voor de trekking in te slaan (vaak staat al iemand klaar daarmee langs de weg) of een of meerdere van onze begeleiders in te laten stoppen.

Na Mollepata gaat het verder naar verder naar Cruzpata, een spannende rit. Zeker vijfmaal moest worden uitgestapt om de bus door een diepe kuil met water te laten rijden, soms opgevuld met plaggen, takken of keien. In Cruzpata kregen we een zeer smaakvolle warme lunch van drie gangen met een vruchtensap vooraf en koffie of thee na, op miraculeuze wijze door onze kok en zijn assistenten bereid met zeer primitieve middelen. Ook maken we daar kennis met het team dat ons op onze trekking zal begeleiden.

Dat zijn in totaal:

 Hoofdgids: Ricardo Chavez

 Assistent gids: Mario

 Kok: Inocentio

 Assistent koks: Walberto en Ronald

 Hoofd “horse keeper”: Roger

 “Horse keepers”: Valentin, Lucio, Policarpo, Elio en Elias

Dan starten we, van Cruzpata naar Soraypampa, niet zo ver in afstand. Het begon warm maar dat veranderde in hagelbuien en onweer vlak voor de aankomst dat terwijl nog niet alle tenten waren opgezet. Enkele tenten bleken te lekken, andere konden niet worden gesloten. Geen nood, alles werd kundig gerepareerd. Het diner ’s avonds was weer een staaltje van kookkunst. Ricardo gaf uitleg van het verschijnsel El Niño, een tijdelijke stijging van temperatuur van het zeewater ieder jaar kort voor kerstmis. Peru kan in drie zones worden onderverdeeld, de Andes aan de kustzijde, de Andes aan de regenwoud zijde en het regenwoud zelf. Wanneer de temperatuur van het zeewater hoger is komt er meer vocht over de Andes en met een periode van meer regen in de omgeving van Cuzco en de heilige vallei tot gevolg. Een enkele maal wijkt El Niño af, als het zeewater kouder blijft dan volgt een periode van droogte, bij een hogere temperatuur volgt overvloedige regenval en kunnen overstromingen het gevolg zijn. Vonden in de tijd van de Inca’s de afwijkingen eens in de 60 jaar plaats, ongeveer twee generaties, nu vinden ze ieder 5 – 6 jaar plaats.